Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szeptember 29. - Feltalálók napja Argentínában

Argentínában 1886 után kezdődött a nagy bevándorlások korszaka. Elsősorban Olaszországból, Spanyolországból, de más európai országból is érkeztek új hazát keresők. Ma a 40 milliós lakosságból 94-97% európai származású.

A dél-amerikai országban élő magyarok száma kb. 40.000 fő. Magyarországról több hullámban érkeztek bevándorlók Argentínába, kezdve 1875-től az 1956 utáni utolsó nagy hullámmal bezárólag. A 60-as évektől inkább a visszavándorlás jellemző.

Bíró László 1899. szeptember 29-én született Budapesten, s 1939-ben a zsidó törvények miatt vándorolt ki Argentínába. Ott a Magyarországon már elkezdett kísérleteit folytatta, és 1943-ban szabadalmaztatta világraszóló találmányát, a golyóstollat. Az első golyóstollakat Eterpen néven árusították, majd 1957-től a Parker cég kezdte el a forgalmazásukat.

Bíró Lászlónak még több jelentős találmánya volt, pl. a golyós dezodor a golyóstoll elve alapján működik, vagy az automata sebességváltó, amelynek szabdalmát a General Motors vette meg, de nem azért, hogy legyártsa, hanem azért, hogy nehogy más gyártók kezébe kerüljön, és így konkurrense legyen a cég saját kidolgozású sebváltójának.

Azt hiszem, büszkék lehetünk arra, hogy a világ másik felén a feltalálók napját egy magyar tudós születésnapján ünnepelik.

Tovább

Párizs...

Miért csak most indult támadás az ’iszlám állam’ ellen? Miért csak most, hogy újabb 130 ember esett áldozatul?!

In memoriam:

Julien, Hugo, Louis, Léo, Etiénne, Jules, Charlotte, Jacqueline, Yves, Charles, Edit, Monique, Didier, Gerard, Jean, Chaterine, Gabriel, Clement, Maxim, Adam, Thomas, Ethan, Lucas, Victor, Aaron, Robin, Adrian, Liam, Nicolas, Mathias, Marius, Oscar, Jean-Paul, Oliver, Sylvie, Chloé, Jean-Louis, Emma, Clara, Eva, Juliette, Lucie, Celie, Anna, Mathilde, Nina, Lily, Julie, Rose, Emilie, Sara, Sofía, Julien, Hugo, Louis, Léo, Etiénne, Jules, Charlotte, Jacqueline, Yves, Charles, Edit, Monique, Didier, Gerard, Jean, Jean-Louis, Chaterine, Gabriel, Clement, Maxim, Adam, Thomas, Ethan, Lucas, Victor, Aaron, Robin, Adrian, Liam, Nicolas, Mathias, Jean-Paul, Marius, Oscar, Oliver, Sylvie, Chloé, Emma, Clara, Eva, Juliette, Lucie, Celie, Anna, Mathilde, Nina, Lily, Julie, Rose, Emilie, Sara, Sofía, Julien, Hugo, Louis, Léo, Etiénne, Jules, Charlotte, Jacqueline, Yves, Charles, Edit, Monique, Didier, Gerard, Jean, Jean-Louis, Chaterine, Gabriel, Clement, Maxim, Jean-Paul, Adam, Thomas, Ethan, Lucas, Victor, Aaron, Robin...

Tovább

Smart home - a jövő otthona

De nem a távoli jövőé!

Ébresztő üzemmód: pl. 6.30-kor bekapcsol a lágy ébresztő zene, felkapcsolódik a villany, felkúsznak a redőnyök. A fűtés természetesen már a legoptimálisabb pillanatban korábban beindult, hogy a felkelés idejére a szoba elérje a kívánt hőmérsékletet. A zuhanyból a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Elmaradhat a csapokkal való játszadozás: most vegyünk vissza egy picit a melegből, adjunk hozzá egy kis hideget, hú, most túl langyos lett...

Amerre járunk felkapcsolódik a villany, ahonnan már kijöttünk, ott lekapcsolódik. A fűtés intenzitása szintén az igények szerint alakul a különböző helységekben különböző hőmérséklettel.

Ha otthonunktól távol, ügyeink intézése közben eszünkbe jut, hogy égve hagytuk a villanyt vagy netán a tűzhelyet, nem kell fejvesztve rohanni haza, egyszerűen okostelefonunkról mindezt leállíthatjuk.

Beprogramozhatjuk a hazaérkezési üzemmódot: autónkat 30 m távolságból szenzorok érzékelik, s a garázsajtó már nyílik is. Bekapcsol az előre beprogramozott hangulatvilágítás, a kedvenc zenénk, a redőnyök pedig leereszkednek...

A konyha is hiper-szuper vezérelhető eszközökkel van felszerelve, amely minden háziasszony álma lehet...

Amellett, hogy egy ilyen otthon a kényelmet, a biztonságot szolgálja, az okosotthonok energiatakarékosak is. Magyarországon pl. szakértők szerint ez a fő vonzereje a smart home-oknak, amelyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, inkább lakossági, mint céges körben.

Az okosotthon egy intelligens otthon vezérlési automatával valósítható meg: a szenzorok alapján jelek futnak be a központi vezérlőrendszerbe, s az az előre beállított programnak megfelelően utasítást ad ki a világításnak, kazánnak, redőnyöknek, hogy hajtsák végre azt.

Egy amerikai felmérés szerint, a lakáskeresők egyre gyakrabban teszik fel az ingatlanügynököknek a kérdést, hogy mennyire okos az adott ingatlan, és azok gyorsabban el is kelnek. A legnyitottabbaknak az intelligens technológiák iránt a felmérés szerint az X generáció tagjai mutatkoznak.

 

Tovább

Élni és élni hagyni

Peru dél-keleti részén él egy bennszülött törzs, a Mashco Piro. Tagjainak számát nem tudni pontosan, 600 és 1500 fő közé teszik. Elszigetelten élnek, nem is akarnak kapcsolatot a külvilággal. Az illegális erdőirtások és a kábítószerkereskedők megjelenése, a gáz- és olajmező projektek egyre messzebb kényszerítik őket eredeti lakóhelyüktől és egyre közelebb a civilizált területekhez.

A perui Kultúrális Minisztérium megtiltotta  a lakosságnak a kapcsolatot az izoláltan élő törzsekkel a betegségekkel szembeni immunizációjuk hiánya miatt. Az illegális fakitermelőkkel, misszionáriusokkal kapcsolatba került közösségek közül több teljesen kihalt a közéjük betörő civilizációs betegségek miatt.

A Mashco Piro törzs már többször támadást indított a lakott területek ellen tiltakozásul területeik kényszerű elhagyása miatt: felforgatták a házakat, megölték az állatokat, mezőgazdasági eszközöket vittek el. A támadásoknak nyíllövés által okozott halálos áldozata is volt már.

A bennszülöttek jogaiért küzdő aktivisták sürgetik a kormányt a bennszülöttek területeinek védelme érdekében, mert az elindult folyamat végzetes lehet rájuk nézve. Nehezíti a helyzetet, hogy sokszor a helyi telepesek titkolják el az adott területen élő bennszülött közösségeket, nehogy a kormány védetté nyilvánítsa a területet.

Bár Peru ratifikálta azt a nemzetközi törvényt, amey biztosítja az indián törzseknek a területükhöz való jogot, mégis legalább 1500 közösség van Peruban veszélyben, tulajdonjog nélkül.

Vannak ellenpéldák is, pl. az Ashéninka indiánok, akik a tavaly meggyilkolt 4 vezetőjük halálának évfordulójára, 2015. szeptember  1-re megkapták a jogot területükre, amely védetté lett nyilvánítva.

Az erdőirtások másik nagyon veszélyes következménye az üvegházhatás, amelynek az egyik fő okozója az őserdők elpusztítása. A nemzetközi közösség egyre sürgetőbben lép fel a globális felmelegedés lelassítása érdekében: az utolsó előtti percben vagyunk, hogy valamit ténylegesen tegyünk azért, hogy nemcsak az indián közösségek, de az egész Föld léte ne legyen veszélyben!

 

Tovább

Szabadság...szerelem?

V. Károly német-római császár szerelemből házasodott! Hogy engedhette meg magának ezt egy uralkodó a 16. században, amikor a királyok házasságkötései államérdekeket képviseltek? Legyenek azok akár területszerzési szándékok, akár szövetségesek keresése? Úgy, hogy szerencséje volt: amikor a császár és gondosan kiválasztott jegyese, Portugáliai Izabella először találkoztak, kölcsönösen egymásba szerettek első látásra!

Filmen látni ezt az eseményt olyan, mintha egy hollywoodi produkció szemlélői lennénk: egy erős, jóképű, megbízhatóságot tükröző fiatalember és egy szép királylány egymásra találnak. Pedig történelmi források bizonyítják ennek igazát. Boldog házasságban éltek, 5 gyermekük született. Izabella ötödik gyermekének születésekor bekövetkezett halála vetett véget szerelmüknek.

Micsoda szerencse egy ilyen egymásra találás még manapság is, nemhogy azokban az időkben! Pedig napjainkban, legalábbis a nyugati kultúrákban a fiataloknak lehetőségük van megismerni, “kipróbálni” egymást is, érzéseiket is.

Keleti kultúrákban továbbra is jellemző a házasságszerzés. Indiában pl. szülők keresnek megfelelő partnert gyermekeiknek, amelyet gyakran a gyermekkel való konzultáció előz meg arról, milyen elvárásai vannak a fiatalnak jövendőbelijével kapcsolatban. Fontos természetesen, hogy megfelelő társadalmi rangú, azonos kasztbeli legyen a választott. Sokszor horoszkópokat is segítségül hívnak a döntéshez. Alaposan, több szempontból megvizsgálják a választandó párt s annak családi hátterét. Általában az indiai fiatalok bíznak a megfelelő társ ilyen úton történő megtalálásában. A nagyvárosokban egyre jellemzőbb azonban az “elnyugatiasodás”, a szerelemből házasodás. Újkeletű probléma a férfi “túlnépesedés” az országban, amely egyre gyakrabban erőszakos cselekményekhez vezet.

Ami Európát illeti, a szerelemből történő “nemházasodási” tendencia erősödik. Újabb típusú párkapcsolatok, együttélési formák jelentek meg, amelyek mögött sokszor a fiatalok szabadságuk megőrzésére irányuló vágya, részben a megfelelő egzisztencia és anyagi biztonság megteremtésének időbeli kitolódása húzódik meg.

 

Tovább
«
123
0 db

vilagjarok12

blogavatar

Pillanataképek a világból...

Utolsó kommentek