Peru dél-keleti részén él egy bennszülött törzs, a Mashco Piro. Tagjainak számát nem tudni pontosan, 600 és 1500 fő közé teszik. Elszigetelten élnek, nem is akarnak kapcsolatot a külvilággal. Az illegális erdőirtások és a kábítószerkereskedők megjelenése, a gáz- és olajmező projektek egyre messzebb kényszerítik őket eredeti lakóhelyüktől és egyre közelebb a civilizált területekhez.

A perui Kultúrális Minisztérium megtiltotta  a lakosságnak a kapcsolatot az izoláltan élő törzsekkel a betegségekkel szembeni immunizációjuk hiánya miatt. Az illegális fakitermelőkkel, misszionáriusokkal kapcsolatba került közösségek közül több teljesen kihalt a közéjük betörő civilizációs betegségek miatt.

A Mashco Piro törzs már többször támadást indított a lakott területek ellen tiltakozásul területeik kényszerű elhagyása miatt: felforgatták a házakat, megölték az állatokat, mezőgazdasági eszközöket vittek el. A támadásoknak nyíllövés által okozott halálos áldozata is volt már.

A bennszülöttek jogaiért küzdő aktivisták sürgetik a kormányt a bennszülöttek területeinek védelme érdekében, mert az elindult folyamat végzetes lehet rájuk nézve. Nehezíti a helyzetet, hogy sokszor a helyi telepesek titkolják el az adott területen élő bennszülött közösségeket, nehogy a kormány védetté nyilvánítsa a területet.

Bár Peru ratifikálta azt a nemzetközi törvényt, amey biztosítja az indián törzseknek a területükhöz való jogot, mégis legalább 1500 közösség van Peruban veszélyben, tulajdonjog nélkül.

Vannak ellenpéldák is, pl. az Ashéninka indiánok, akik a tavaly meggyilkolt 4 vezetőjük halálának évfordulójára, 2015. szeptember  1-re megkapták a jogot területükre, amely védetté lett nyilvánítva.

Az erdőirtások másik nagyon veszélyes következménye az üvegházhatás, amelynek az egyik fő okozója az őserdők elpusztítása. A nemzetközi közösség egyre sürgetőbben lép fel a globális felmelegedés lelassítása érdekében: az utolsó előtti percben vagyunk, hogy valamit ténylegesen tegyünk azért, hogy nemcsak az indián közösségek, de az egész Föld léte ne legyen veszélyben!