De nem a távoli jövőé!

Ébresztő üzemmód: pl. 6.30-kor bekapcsol a lágy ébresztő zene, felkapcsolódik a villany, felkúsznak a redőnyök. A fűtés természetesen már a legoptimálisabb pillanatban korábban beindult, hogy a felkelés idejére a szoba elérje a kívánt hőmérsékletet. A zuhanyból a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Elmaradhat a csapokkal való játszadozás: most vegyünk vissza egy picit a melegből, adjunk hozzá egy kis hideget, hú, most túl langyos lett...

Amerre járunk felkapcsolódik a villany, ahonnan már kijöttünk, ott lekapcsolódik. A fűtés intenzitása szintén az igények szerint alakul a különböző helységekben különböző hőmérséklettel.

Ha otthonunktól távol, ügyeink intézése közben eszünkbe jut, hogy égve hagytuk a villanyt vagy netán a tűzhelyet, nem kell fejvesztve rohanni haza, egyszerűen okostelefonunkról mindezt leállíthatjuk.

Beprogramozhatjuk a hazaérkezési üzemmódot: autónkat 30 m távolságból szenzorok érzékelik, s a garázsajtó már nyílik is. Bekapcsol az előre beprogramozott hangulatvilágítás, a kedvenc zenénk, a redőnyök pedig leereszkednek...

A konyha is hiper-szuper vezérelhető eszközökkel van felszerelve, amely minden háziasszony álma lehet...

Amellett, hogy egy ilyen otthon a kényelmet, a biztonságot szolgálja, az okosotthonok energiatakarékosak is. Magyarországon pl. szakértők szerint ez a fő vonzereje a smart home-oknak, amelyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, inkább lakossági, mint céges körben.

Az okosotthon egy intelligens otthon vezérlési automatával valósítható meg: a szenzorok alapján jelek futnak be a központi vezérlőrendszerbe, s az az előre beállított programnak megfelelően utasítást ad ki a világításnak, kazánnak, redőnyöknek, hogy hajtsák végre azt.

Egy amerikai felmérés szerint, a lakáskeresők egyre gyakrabban teszik fel az ingatlanügynököknek a kérdést, hogy mennyire okos az adott ingatlan, és azok gyorsabban el is kelnek. A legnyitottabbaknak az intelligens technológiák iránt a felmérés szerint az X generáció tagjai mutatkoznak.