V. Károly német-római császár szerelemből házasodott! Hogy engedhette meg magának ezt egy uralkodó a 16. században, amikor a királyok házasságkötései államérdekeket képviseltek? Legyenek azok akár területszerzési szándékok, akár szövetségesek keresése? Úgy, hogy szerencséje volt: amikor a császár és gondosan kiválasztott jegyese, Portugáliai Izabella először találkoztak, kölcsönösen egymásba szerettek első látásra!

Filmen látni ezt az eseményt olyan, mintha egy hollywoodi produkció szemlélői lennénk: egy erős, jóképű, megbízhatóságot tükröző fiatalember és egy szép királylány egymásra találnak. Pedig történelmi források bizonyítják ennek igazát. Boldog házasságban éltek, 5 gyermekük született. Izabella ötödik gyermekének születésekor bekövetkezett halála vetett véget szerelmüknek.

Micsoda szerencse egy ilyen egymásra találás még manapság is, nemhogy azokban az időkben! Pedig napjainkban, legalábbis a nyugati kultúrákban a fiataloknak lehetőségük van megismerni, “kipróbálni” egymást is, érzéseiket is.

Keleti kultúrákban továbbra is jellemző a házasságszerzés. Indiában pl. szülők keresnek megfelelő partnert gyermekeiknek, amelyet gyakran a gyermekkel való konzultáció előz meg arról, milyen elvárásai vannak a fiatalnak jövendőbelijével kapcsolatban. Fontos természetesen, hogy megfelelő társadalmi rangú, azonos kasztbeli legyen a választott. Sokszor horoszkópokat is segítségül hívnak a döntéshez. Alaposan, több szempontból megvizsgálják a választandó párt s annak családi hátterét. Általában az indiai fiatalok bíznak a megfelelő társ ilyen úton történő megtalálásában. A nagyvárosokban egyre jellemzőbb azonban az “elnyugatiasodás”, a szerelemből házasodás. Újkeletű probléma a férfi “túlnépesedés” az országban, amely egyre gyakrabban erőszakos cselekményekhez vezet.

Ami Európát illeti, a szerelemből történő “nemházasodási” tendencia erősödik. Újabb típusú párkapcsolatok, együttélési formák jelentek meg, amelyek mögött sokszor a fiatalok szabadságuk megőrzésére irányuló vágya, részben a megfelelő egzisztencia és anyagi biztonság megteremtésének időbeli kitolódása húzódik meg.