Mióta a gyerekeim felnőttek, nem nagyon jártam cirkuszban. Egyrészt valahogy kiesett a “látókörünkből”, másrészt nem is nagyon vonzott. Kivételt képez a “Cirque du soleil”, amely nem igazán nevezhető klasszikus cirkusznak, s amelynek legutóbbi budapesti bemutatóját sikerült elcsípnünk. Nagy volt a várakozás… talán túl nagy. Kellemes este volt, érdekes, de nem feltétlenül vágyom rá, hogy láthassam még egy produkciójukat.

Nagyszerű műsort láttunk viszont a Fővárosi Nagycirkuszban “Balance” címmel. Nem jó, ha az ember túl sokat vár, viszont kellemesen csalódhat, ha csak egy kis bizsergéssel áll egy megtekintendő előadás elé.

20 évvel ezelőtti emlékeimet meghazudtolva - amelyek szerint az előadás fokozatosan építkezik a könnyebbtől a rizikósabb produkciókig, aholis a légtornászok jelentették a csúcspontot -, itt “in medias res” egy szívet megdobogtató, szemet félig eltakarva “jaj, ezt nem nézem” suttogásokat kiváltó produkcióval robbant be nyitószámként a kolumbiai Gerling csoport. Lélegzetelállító drótkötélszámot mutattak be védőháló NÉLKÜL! Táncoltak, jöttek-mentek hárman-négyen is egyszerre, egymást emelve, átugorva a kötélen. A számuk fénypontja a hét főből álló emberpiramis (4-2-1), amely végigsétál a kötélen!

Egész végig az járt a fejemben, hogy tudnak így koncentrálni, ennyire a feladatra összpontosítani? Hét embernek annyira együtt kell lennie, hiszen egy kis apró tévesztésen mindannyiuk élete múlhat. Vagy éppen ez az a tény, ami lehetővé teszi ezt a produkciót? Hogy lehet hét ember annyira egy hullámhosszon, annyira egyformán “jó passzban” MINDEN este? Hogy tudják úgy kizárni a külvilágot, a saját problémáikat (hiszen emberek), hogy MINDEN este létrejöhessen ez a nyitószám?

 Persze tudom, az artisták ugyanúgy, mint az élsportolók többsége, már kora gyermekkorban elkezdik tanulni, fejleszteni készségeiket, amelyek velük együtt fejlődnek az évek során, és egyre érettebb módon jelennek meg.

Mégis elképesztőnek tűnik, és optimistává tesz, hogy ilyen mértékű bizalom is létezik, mint ami eközött a hét ember között tapasztalható minden este a kötélen…