Kezembe került a “Korrupció 2014-es világtérképe”.  Ezt a felmérést a Transparency International készíti el immár húsz éve rendszeresen. 175 országot vizsgáltak, olyanokat, ahol elérhetőek voltak a megfelelő adatok. Az eredmény kialakítását mínimum 3 háttérfelmérés előzi meg, Magyarországon kilenc ilyet tudtak végezni az elérhető adatok alapján.

Hazánk 54 pontot szerzett a lehetséges, teljes tisztaságot jelentő 100-ból, amely a 47. helyet jelentette a rangsorban. A felmérés szerint ez a helyezés (amely az EU-n belüli utolsó harmadban való kullogást jelenti) az átláthatatlan kormányzati döntéseknek, a legalizált korrupciónak és a nem tisztázott korrupciós botrányoknak köszönhető.

A lista vezetője több év óta Dánia 92 ponttal, tehát gyakorlitilag teljes átláthatóság és korrupciómentesség jellemzi a kis európai országot. De a vezető országok között van minden skandináv ország, ahol a közhatalom valóban a közjót szolgálja egy olyan szociális védőhálóval, amely szükségtelenné teszi, hogy bárki egyéb juttatások fejében jusson nem legális előnyökhöz. Az északi országokban egyébként is egy egész más mentalitás uralkodik a törvényekkel kapcsolatban: azok azért vannak, hogy mindenki betartsa őket, mindenkire egyformán vonatkoznak, amelyet az állampolgárok el is fogadnak. Ellentétben sok országgal, ahol mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, a törvények felett állnak. És ha már van pár kivétel, akkor előbb-utóbb mások is úgy kezdik gondolni, hogy rájuk sem vonatkoznak a törvények, bármit csinálnak, megúszhatják, ha van elég pénzük vagy “jóbarátjuk” elég magasan.

Természetesen ezen folyamatok kialakulásának számos oka és előzménye van, történelmi, kultúrális, gazdasági. Nem tudhatjuk biztosan, hogy ezek a fejlett, gazdag északi országok azért jutottak idáig többek között, mert legálisan “tevékenykednek”, vagy azért ennyire legálisak, mert nincsenek gazdasági problémáik.

Valószínűleg azt is meg lehet magyarázni, hogy jutott ide Magyarország. A probléma inkább az, hogy úgy tűnik, nem is akar nagyon kilépni ebből a helyzetből, legalábbis törekvéseknek egyelőre nyoma sincs…