Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kuba és az internet

Amióta Kubában létrehoztak az ország 35 különböző pontján nyilvános wifi hozzáférést, a kubaiak az utcán élik társadalmi életüket. Ez nem is lenne meglepő, csakhogy most ezt nem egymással teszik, hanem külhonban élő rokonaikkal, barátaikkal.

Hasonló a kép, mint nálunk a metrón: rengeteg ember együtt, de senki nem a másikkal beszélget, hanem mindenki a képernyőjét bújja. Ugyanez zajlik Kubában, csak az emberek a wifi hozzáféréssel rendelkező tereken gyűlnek össze, leülnek a földre, és hátukat a falnak támasztva csetelnek vagy skype-olnak. Olyan családtagokat, barátokat látnak viszont, akik évek óta elhagyták a szigetet, s azóta csak telefonon tudtak kapcsolatot tartani.

A beszélgetések többször megszakadnak, hiszen az internet még nem a leggyorsabb és a legjobb színvonalú, nem bírja ezt a terhelést sem, de az emberek nem bánják, nem bosszankodnak… BOLDOGOK! (Újabb példája annak, hogy minden relatív…)

Repkednek az éterben a szebbnél szebb vallomások, rácsodálkoznak a nemrég született unokahúgra, a nagyra nőtt tesóra, a nagyi megsokasodott ráncaira, az “együttlét” hihetetlen pillanataira.

Sokan jelentős távolságokat tesznek meg azért, hogy egy-egy ilyen ponthoz eljussanak. Bár a szolgáltatás ára (kb. 2 USD/óra) még a lakosság nagy része számára nem elérhető, de olcsóbb, mint a külföldi telefonhívás.

A folyamat elindult. Remélhetőleg lesz folytatás, annál is inkább, mivel az amerikai gazdasági jelenlét alapfeltétele egy széleskörű, magasszintű internet megléte.

Felmerül a kérdés azonban, bízhatunk-e egy valódi nyitásban akkor, amikor emberi jogi aktivistákat rendszeresen tartóztatnak le, amikor a szólás és a vélemény nyilvánítás szabadsága nem ismert fogalmak a kubaiak szótárában…?

 

Tovább

Az első hivatalos Fukushima-beteg

 

Először ismert el a japán kormány egy rákos megbetegedést a 2011-es Fukushima-katasztrófa következményeként. A leukémiában szenvedő 41 éves férfi 2012-2013 között volt az atomerőmű dolgozója. A vizsgálatok megállapították annak a valószínűségét, hogy a betegség azalatt az idő alatt alakult és fejlődött ki, mialatt részt vett az erőmű tisztítási munkálataiban. Kb. 45.000-en végeztek ilyen munkálatokat a földrengés után, s csaknem felüket veszélyesnek minősíthető sugárzás ért. Ez az első eset, hogy a hatóságok elismerték a kapcsolatot a nukleáris katasztrófa és egy rákos megbetegedés között. A kormány kijelentette, hogy támogatásban részesíti a dolgozót, amely fedezi orvosi költségeit és a kieső jövedelmeit.  A közvéleményt hidegzuhanyként érte a hír főleg azok után, hogy a lakosság éles kritikái mellett sorra nyílnak új reaktorok az országban.

Több, mint 4 év eltelte után még mindig folynak a “sugárzástalanítási” munkálatok, amelyre a japán kormány eddig több, mint 15 milliárd dollárt költött. A környék még mindig jelentősen szennyezett, a talaj, a fák levelei…és még mindig kutatnak áldozatok után…

 

 

Tovább

World Press fotók

A rengeteg megrázó fotó közül volt egy, amely különösen megragadott: amikor egy anya Iránban megbocsátott fia gyilkosának…

Elgondolkodtató a felvétel: az iszlám vallásjog szerint az áldozat családjának részt kell venni a gyilkos büntetésében, jelen esetben a szülőknek kellett volna kihúzni a széket az elítélt lába alól. A képen szereplő anya fájdalma ellenére nem volt képes ezt megtenni. Nem a szemet szemért elv, a bosszú vezérelte, hanem civilizált jogállami és keresztényi módon viselkedett. Egy olyan államban, ahol a világon Kína után a legtöbb kivégzés zajlik évente, sok közülük nyilvánosan.

Ez az anya képviselte azt az álláspontot, amelyet a halálbüntetést megszüntetők, ill. annak eléréséért harcolók is vallanak: nem lehet az élettől senkit megfosztani. Ahogy persze a gyilkosok sem tehetnék, de a jogalkotók szerint a gyilkosságoknak csak elenyésző része előre kitervelt, a halálbüntetés viszont azt sugallja, hogy az erőszak legális. Szakértők szerint eddig azt sem sikerült bizonyítani, hogy a halálbüntetésnek elrettentő, visszatartó hatása lenne pontosan a gyilkosságok jellegéből adódóan, miszerint azok túlnyomó többségét hirtelen felindulásból követik el, előzetes meditáció nélkül.

A kiállítás képeinek többsége valamint a korábbi évek nyerteseinek mindegyike valamilyen szenvedést feldolgozó kép. Mélységesen lehangoló ilyen koncentráltan látni a világban zajló nyomorúságokat, de meg kell nézni, látni kell, el kell rajta gondolkodni… Legalább ezzel tartozunk azoknak, akik átélői ezeknek a szenvedéseknek.

Jó lenne egy Happy World Press Photo kiállítás, amely az élet boldog pillanatainak a bemutatója lenne. Mert olyanok is vannak…

 

Tovább

Korrupció-index

Kezembe került a “Korrupció 2014-es világtérképe”.  Ezt a felmérést a Transparency International készíti el immár húsz éve rendszeresen. 175 országot vizsgáltak, olyanokat, ahol elérhetőek voltak a megfelelő adatok. Az eredmény kialakítását mínimum 3 háttérfelmérés előzi meg, Magyarországon kilenc ilyet tudtak végezni az elérhető adatok alapján.

Hazánk 54 pontot szerzett a lehetséges, teljes tisztaságot jelentő 100-ból, amely a 47. helyet jelentette a rangsorban. A felmérés szerint ez a helyezés (amely az EU-n belüli utolsó harmadban való kullogást jelenti) az átláthatatlan kormányzati döntéseknek, a legalizált korrupciónak és a nem tisztázott korrupciós botrányoknak köszönhető.

A lista vezetője több év óta Dánia 92 ponttal, tehát gyakorlitilag teljes átláthatóság és korrupciómentesség jellemzi a kis európai országot. De a vezető országok között van minden skandináv ország, ahol a közhatalom valóban a közjót szolgálja egy olyan szociális védőhálóval, amely szükségtelenné teszi, hogy bárki egyéb juttatások fejében jusson nem legális előnyökhöz. Az északi országokban egyébként is egy egész más mentalitás uralkodik a törvényekkel kapcsolatban: azok azért vannak, hogy mindenki betartsa őket, mindenkire egyformán vonatkoznak, amelyet az állampolgárok el is fogadnak. Ellentétben sok országgal, ahol mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, a törvények felett állnak. És ha már van pár kivétel, akkor előbb-utóbb mások is úgy kezdik gondolni, hogy rájuk sem vonatkoznak a törvények, bármit csinálnak, megúszhatják, ha van elég pénzük vagy “jóbarátjuk” elég magasan.

Természetesen ezen folyamatok kialakulásának számos oka és előzménye van, történelmi, kultúrális, gazdasági. Nem tudhatjuk biztosan, hogy ezek a fejlett, gazdag északi országok azért jutottak idáig többek között, mert legálisan “tevékenykednek”, vagy azért ennyire legálisak, mert nincsenek gazdasági problémáik.

Valószínűleg azt is meg lehet magyarázni, hogy jutott ide Magyarország. A probléma inkább az, hogy úgy tűnik, nem is akar nagyon kilépni ebből a helyzetből, legalábbis törekvéseknek egyelőre nyoma sincs…

 

Tovább

Cirkuszban voltunk...

Mióta a gyerekeim felnőttek, nem nagyon jártam cirkuszban. Egyrészt valahogy kiesett a “látókörünkből”, másrészt nem is nagyon vonzott. Kivételt képez a “Cirque du soleil”, amely nem igazán nevezhető klasszikus cirkusznak, s amelynek legutóbbi budapesti bemutatóját sikerült elcsípnünk. Nagy volt a várakozás… talán túl nagy. Kellemes este volt, érdekes, de nem feltétlenül vágyom rá, hogy láthassam még egy produkciójukat.

Nagyszerű műsort láttunk viszont a Fővárosi Nagycirkuszban “Balance” címmel. Nem jó, ha az ember túl sokat vár, viszont kellemesen csalódhat, ha csak egy kis bizsergéssel áll egy megtekintendő előadás elé.

20 évvel ezelőtti emlékeimet meghazudtolva - amelyek szerint az előadás fokozatosan építkezik a könnyebbtől a rizikósabb produkciókig, aholis a légtornászok jelentették a csúcspontot -, itt “in medias res” egy szívet megdobogtató, szemet félig eltakarva “jaj, ezt nem nézem” suttogásokat kiváltó produkcióval robbant be nyitószámként a kolumbiai Gerling csoport. Lélegzetelállító drótkötélszámot mutattak be védőháló NÉLKÜL! Táncoltak, jöttek-mentek hárman-négyen is egyszerre, egymást emelve, átugorva a kötélen. A számuk fénypontja a hét főből álló emberpiramis (4-2-1), amely végigsétál a kötélen!

Egész végig az járt a fejemben, hogy tudnak így koncentrálni, ennyire a feladatra összpontosítani? Hét embernek annyira együtt kell lennie, hiszen egy kis apró tévesztésen mindannyiuk élete múlhat. Vagy éppen ez az a tény, ami lehetővé teszi ezt a produkciót? Hogy lehet hét ember annyira egy hullámhosszon, annyira egyformán “jó passzban” MINDEN este? Hogy tudják úgy kizárni a külvilágot, a saját problémáikat (hiszen emberek), hogy MINDEN este létrejöhessen ez a nyitószám?

 Persze tudom, az artisták ugyanúgy, mint az élsportolók többsége, már kora gyermekkorban elkezdik tanulni, fejleszteni készségeiket, amelyek velük együtt fejlődnek az évek során, és egyre érettebb módon jelennek meg.

Mégis elképesztőnek tűnik, és optimistává tesz, hogy ilyen mértékű bizalom is létezik, mint ami eközött a hét ember között tapasztalható minden este a kötélen…

 

Tovább
0 db

vilagjarok12

blogavatar

Pillanataképek a világból...

Utolsó kommentek